Untul de arahide este un aliment pe care oamenii il folosesc in multe mese si gustari. Nu contine colesterol si este o optiune nutritiva plina de proteine si grasimi sanatoase.
Untul de arahide contine, de asemenea, multi nutrienti, inclusiv vitamine si minerale, care pot fi benefice pentru sanatatea unei persoane. Cu toate acestea, exista unele informatii contradictorii – este intr-adevar un produs alimentar sanatos?
- Unt de arahide si colesterol
Alunele contin in mod natural proteine, grasimi si fibre. Acestea includ, de asemenea, un tip de grasime cunoscut sub numele de grasimi nesaturate, pe care expertii in sanatate il considera in general o parte importanta a unei diete echilibrate.
Untul de arahide contine 2 tipuri de grasimi nesaturate:
- Grasimi mononesaturate
Conform specialistilor, grasimile mononesaturate pot reduce nivelul colesterolului lipoproteinelor cu densitate mica (LDL). Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.
- Grasimi polinesaturate
Ca si in cazul grasimilor mononesaturate, grasimile polinesaturate pot contribui, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol LDL din corpul unei persoane. In plus, untul de arahide in sine nu contine colesterol.
- Riscuri de sanatate
Cand se consuma unt de arahide ca parte a unei diete echilibrate, exista un risc redus pentru sanatatea unei persoane. Persoanele care doresc sa urmeze o dieta sanatoasa ar putea dori sa manance unt de arahide pur, care nu contine alte ingrediente.
- Sursa buna de proteine
O portie de 45 g de unt de arahide contine 10 g de proteine. Poate fi o sursa adecvata de proteine pentru cei care urmeaza o dieta pe baza de plante, cum ar fi vegani sau vegetarieni.
- Ofera vitamine si minerale esentiale
Untul de arahide contine multe vitamine, minerale si alti nutrienti, care sunt importanti pentru ca organismul sa functioneze corect. Este o sursa buna de:
- niacina;
- vitamina E;
- magneziu;
- fosfor;
- mangan.
Desi untul de arahide contine atat grasimi saturate, cat si nesaturate, atunci cand este consumat cu moderatie, acesta poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol al unei persoane.