Tulburarea bipolara poate determina starea de spirit a unei persoane sa fluctueze intre maxime si minime extreme, uneori intr-o asemenea masura incat se lupta sa indeplineasca sarcinile de zi cu zi. O persoana care suspecteaza ca are tulburare bipolara ar trebui sa discute cu medicul sau.
Tulburarea bipolara interfereaza cu starea de spirit si nivelul de activitate al unei persoane. Varsta medie a unei persoane care dezvolta tulburare bipolara este de 25 de ani. Exista multe tratamente disponibile pentru a ajuta persoanele cu tulburare bipolara sa-si gestioneze simptomele.
Semne si simptome
Persoanele cu tulburare bipolara pot experimenta schimbari extreme ale nivelului de dispozitie si de energie. Aceste simptome le pot perturba viata. Simptomele pe care le experimenteaza o persoana vor varia in functie de tipul de tulburare bipolara pe care o are si daca este un episod maniacal sau depresiv.
Exista mai multe tipuri diferite de tulburari bipolare si anume:
- tulburare bipolara I;
- tulburare bipolara II;
- ciclotimie;
- alte tulburari bipolare nespecificate.
Tulburare bipolara I
Simptomele tulburarii bipolare I pot include episoade maniacale severe care dureaza cel putin o saptamana. O persoana cu tulburare bipolara I poate avea episoade maniacale suficient de severe pentru a necesita spitalizare.
Tulburare bipolara II
Spre deosebire de cei cu tulburare bipolara I, persoanele cu tulburare bipolara II se confrunta cu un episod depresiv major, care preceda sau urmeaza un episod hipomaniacal, care include simptomele maniei, dar nu este la fel de severa ca un episod maniacal complet.
In tulburarea bipolara II, episoadele depresive pot fi severe si necesita tratament in spital. Este posibil ca persoanele cu tulburare bipolara sa nu-si dea seama ca dispozitiile si comportamentul lor perturba viata lor si a celor dragi.
Ciclotimia
Persoanele cu ciclotimie au multe perioade de simptome hipomaniacale, precum si perioade multiple de simptome depresive.
Tulburari bipolare nespecificate
In unele cazuri, o persoana poate prezenta simptome ale tulburarii bipolare care nu se incadreaza in celelalte 3 tipuri. In astfel de cazuri, acestia pot primi un diagnostic pe care medicii il numesc tulburare bipolara nespecificata.