Baclavaua este desertul preferat al turcilor, care a fost, in timp, imprumutat de toate culturile si tarile. Oricine poate manca o portie de baclava daca merge la o patiserie sau intr-o cofetarie care se respecta, sau daca o prepara acasa, fara a fi necesar un concediu pe meleaguri turcesti pentru a se delecta cu acest gust. Baclavaua are originile in Mesopotamia, a fost preluat de greci si apoi de turci, care au perfectionat aceasta reteta si au facut-o accesibila si usor de preparat.
Ingrediente pentru baclava
- Pentru a prepara baclava in propria bucatarie, este necesar un pachet de foi de placinta subtiri, aproximativ jumatate de kilogram de zahar, 200 de grame de nuci macinate, 125 de grame de unt, zeama de lamaie (o lingurita) si 50 ml de ulei. Se poate prepara si cu fistic.
Reteta preparare baclava
- Intai se prepara siropul din 150 de mililitri de apa, in care se dizolva tot zaharul, prin fierbere. Se adauga zeama de lamaie si se mai lasa cateva minute la fiert. Separat, se topeste untul si uleiul pentru a unge foile de placinta. Se decupeaza foile astfel incat sa capete forma tavii si se asaza trei foi peste care se toarna doua linguri din untul si uleiul topit. Aceasta grasime se intinde pe toata suprafata foilor. Aceasta operatiune se repeta la fiecare trei foi adaugate.
- La jumatatea pachetului de foi de placinta, se adauga nucile macinate si peste ele restul de foi, unse cu grasime conform procedeului descris anterior. Dupa ce ultima foaie este adaugata, se taie foile pe lungime si pe latime sub forma de patratele, se adauga si ultima parte de grasime ramasa si se lasa la cuptor timp de jumatate de ora, la 180 de grade Celsius. Dupa ce se raceste, se adauga siropul din zahar, apa si zeama de lamaie si se presara nucile macinate.