Una dintre cele mai importante ramuri ale stomatologiei este pedodontia. Aceasta ramura face referire la diagnosticarea si tratarea afectiunilor dentare ale copiilor. Inca de la cele mai fragede varste, copiii pot dezvolta carii dentare si pot avea nevoie de interventia unui medic specialist.
Un aspect foarte important este ca micutii sa se imprieteneasca cu medicul dentist pentru a stabili o relatie cu el si pentru a nu se teme de interventiile ulterioare din copilarie sau adolescenta, fie ca este vorba despre inserarea si intretinerea unui aparat dentar ieftin, fie ca este vorba despre alte proceduri. Clinica stomatologica Plaza Dent, plazadent.ro, isi deschide portile pacientilor mari si mici, care isi doresc un zambet curat si frumos.
Provocarile interventiilor stomatologice la copii
Sanatatea dintilor copiilor este foarte importanta, de aceea este bine sa ii vada un medic specialist inca din momentul in care apar primii dinti si, mai ales, primele semne ale cariilor, pentru a se dezvolta in mod sanatos si pentru a nu intampina probleme mai tarziu. Prima vizita la specialist trebuie facuta in jurul varstei de sase luni, urmata apoi de vizite regulate, de doua ori pe an. Cabinetul medical stomatologic trebuie sa fie vazut de cei mici ca un mediu placut si prietenos, nu ca unul ostil sau de care sa se teama.
Dintii de lapte se trateaza si ei, in ciuda credintelor populare si a convingerilor multor parinti si bunici ca nu sunt necesare interventii stomatologice la varste asa de fragede. Desi dintii de lapte cad, este necesar sa se acorde o importanta majora ingrijirii acestora, deoarece copilul se va ajuta de dintii de lapte in masticatie pana in jurul varstei de 12 ani.
Aparat dentar ieftin | clinica stomatologica Plaza Dent | plazadent.ro
Pentru a preveni aparitia cariilor la dintii de lapte, majoritatea parintilor opteaza pentru sigilarea dentara. Un dinte de lapte afectat de carie se poate pierde foarte devreme, iar acest lucru poate influenta chiar si eruptia dintilor permanenti, provocand astfel inghesuiri dentare. Mai mult decat atat, copiii pot suferi dureri dentare, abcese, infectii si inflamatii, care pentru ei raman o trauma si e posibil sa se teama mai tarziu de vizitele la dentist.
Parintii trebuie sa isi invete copiii cum sa isi ingrijeasca dintii si sa ii duca in mod regulat la medicul specialist, pentru a efectua manevrele si tratamentele necesare sau, pur si simplu, pentru a constata starea de sanatate a dintilor. Igiena dentara devine mai ampla pe an ce trece, copiii trecand de la periutele de dinti foarte moi, din cauciuc, la periutele electrice si la pastele cu fluor, la ata dentara si la apa de gura.