Osteoartrita (OA) este o boala care provoaca inflamatii la nivelul articulatiilor si duce la descompunerea si pierderea treptata a cartilajului articular. Pe masura ce cartilajul se uzeaza, persoanele intampina dureri si dificultati in miscare. Aceasta este o afectiune des intalnita. Apare in special la persoane cu varsta peste 40 de ani si afecteaza in mod obisnuit genunchii, soldurile, mainile, partea inferioara a spatelui si gatul. Aceasta afectiune se mai intalneste insa si in randul tinerilor dupa o accidentare – mai ales la genunchi – sau ca urmare a unei alte afectiuni articulare. OA este o boala progresiva, ceea ce inseamna ca simptomele se agraveaza in timp. Nu exista niciun medicament care sa o vindece complet, dar tratamentul poate ajuta in schimb la gestionarea durerii, inflamarii si la mentinerea persoanelor mobile si active.
Care sunt simptomele OA?
In stadiile incipiente, persoanele pot sa nu aiba simptome. Simptomele pot aparea in una sau mai multe articulatii si tind sa apara treptat. Cand simptomele apar, acestea pot include:
-
durere si rigiditate care se agraveaza dupa ce nu s-a miscat articulatia o perioada;
-
umflatura;
-
dificultate de miscare a articulatiei afectate;
-
caldura in articulatii;
-
pierdere de masa musculara;
-
un sunet de trosnitura in articulatie, cunoscut sub numele de crepitus.
Progresia OA presupune:
-
sinovita -inflamatie usoara a tesuturilor din jurul articulatiilor;
-
deteriorarea si pierderea cartilajului;
-
cresteri osoase care se formeaza in jurul articulatiilor.
Efecte
Cartilajul este o substanta protectoare care amortizeaza capetele oaselor din articulatii si permite articulatiilor sa se miste lin si usor. La persoanele cu OA, suprafata neteda a cartilajului devine rigida si incepe sa se uzeze. Drept urmare, oasele neprotejate incep sa se frece intre ele, provocand astfel durere. In cele din urma, se formeaza bucati osoase pe articulatie. Denumirea medicala pentru acestea este de osteofite. Pe masura ce oasele isi schimba forma, articulatiile devin mai rigide, mai putin mobile si dureroase. De asemenea, lichidul se poate acumula in articulatie, rezultand umflarea zonei. Toti cei care prezinta rigiditate articulara si umflare mai mult de 2 saptamani, ar trebui sa se adreseze unui medic.