Osteoartrita este cea mai frecventa afectiune a articulatiilor. Primele simptome apar, de obicei, in jurul varstei de 40-50 de ani, iar mai mult de jumatate dintre oameni le prezinta in grade diferite dupa varsta de 50 de ani.
Simptome
Boala este adesea asimptomatica la inceput, uneori chiar intr-un stadiu avansat. Afecteaza in principal mainile, genunchii, soldurile (articulatia soldului) si coloana vertebrala. Durerea de osteoartrita este adesea influentata de presiunea barometrica, a carei variatie precede schimbarile de timp. In general, vremea umeda si rece agraveaza durerea in timp ce vremea uscata si calda o calmeaza.
Mobilitatea articulatiilor afectate este limitata si dureroasa la sfarsitul miscarii. Uneori se aud zgomote in timpul miscarilor. Articulatiile pot fi, de asemenea, umflate din cauza sinoviei in exces. In stadiul avansat al bolii, articulatiile pot fi sever deformate.
Cauze
Cauzele osteoartritei raman partial misterioase. In prezent este considerat a fi o deteriorare progresiva a articulatiei. Este o boala a tuturor tesuturilor articulare: cartilajul se fisureaza, se sfarama si dispare in cele din urma, partile osoase ale articulatiei devin deformate si membrana sinoviala (stratul interior al capsulei articulare) se ingroasa si ataca cartilajul. Astfel, aceasta constituie un cerc vicios care amplifica si mentine fenomenul.
Factori de risc
Exista anumiti factori favorizanti, care nu pot fi schimbati, cum ar fi: varsta, sexul feminin si ereditatea. Altii, precum: excesul de greutate, anomaliile axei articulatiei si practicarea activitatilor fizice prea intense, pot fi corectati.
De asemenea, un istoric de traumatism articular sau fractura (mai ales daca fractura a trecut printr-o articulatie sau daca a rezultat o deformare a membrelor) poate predispune la dezvoltarea artrozei.
Tratamente fara medicamente
Managementul osteoartritei se face individual, deci poate fi diferit in functie de persoanele si articulatiile afectate.
In primul rand, este important ca oamenii sa inteleaga mecanismele implicate in osteoartrita, precum si factorii predispozanti specifici fiecarui pacient. De exemplu, o pierdere in greutate de 10% poate reduce cu mai mult de 15% handicapul unei persoane obeze care sufera de artroza la genunchi.
Fizioterapia ofera adesea alinare, dar numai temporar daca este aplicata izolat.
Practica regulata de flexibilitate si exercitii de intarire musculara, completeaza managementul fizic. Aceste mijloace terapeutice diferite pot fi combinate in timpul unui tratament spa.