O dietă sănătoasă pentru inimă: paşi pentru prevenirea bolilor cardiace
Deşi oamenii ştiu că anumite alimente pot duce la creşterea riscului de boli cardiace, de multe ori este dificil să îşi schimbe obiceiurile alimentare. Este nevoie de puţin timp şi de nişte schimbări sistematice, astfel încât organismul să le asimileze cu uşurinţă.
În primul rând, ar trebui să controleze dimensiunea porţilor – Cât de mult mănâncă este la fel de important ca ceea ce mănâncă. Supraîncărcarea farfuriei, a mânca până la refuz poate duce la un consum mult mai mare de calorii. Porţiile servite în restaurante sunt adesea mai mult decât are nevoie un om pentru a se sătura cu adevărat.
Legumele şi fructele sunt surse bune de vitamine şi minerale, fiind, în acelaşi timp, sărace în calorii, dar bogate în fibre alimentare. Legumele şi fructele, ca şi alte plante sau alimente pe bază de plante, conţin substanţe care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumul mai multor fructe şi legume poate ajuta la reducerea consumului alimentelor care conţin mai multe calorii, cum ar fi carnea, brânza sau gustările.
Cerealele integrale sunt surse bune de fibre şi alţi nutrienţi care joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale şi a sănătăţii inimii. Medicii recomandă un consum cât mai mare de quinoa sau orz, acestea fiind nişte substitute excelente pentru orezul clasic.
Limitarea cantităţii de grăsimi saturate consumate reprezintă un pas important pentru reducerea colesterolului din sânge şi reducerea riscului apariţiei bolii coronariene. Un nivel ridicat al colesterolului din sânge poate duce la îngroşarea arterelor, ceea ce poate creşte riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral. Reducerea cantităţii de grăsimi saturate din dieta se poate realiza prin alegerea unor tipuri de carne slabă, cu mai puţin de 10% grăsime, sau prin limitarea consumului de unt şi de margarină.
Carnea slabă şi peştele, produsele lactate cu conţinut scăzut de grăsimi şi ouăle sunt unele dintre cele mai bune surse de proteine. Oamenii ar trebui să aleagă produse cu un conţinut mai scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele degresat mai degrabă decât laptele integral şi carnea de pui fără piele, în loc de copane sau aripioare prăjite.