Magneziul este unul dintre cele mai valoroase elemente pentru sanatate. Din pacate, multi oameni sufera de deficienta de magneziu fara sa-si dea seama cat de grave sunt consecintele.
Cele mai bune surse naturale de magneziu
Cele mai mari cantitati de magneziu se gasesc in cacao, hrisca, leguminoase (mazare, fasole), faina integrala, nuci si fructe uscate.
Cu toate acestea, trebuie amintit ca absorbtia medie a magneziului din dieta este de 30-40 %. Asimilarea alimentelor poate fi limitata, de exemplu, de acid oxalic (unele legume), acid fitic (legume), acid fosforic (peste), taninuri (ceai), precum si calciu si fosfor.
Acesti compusi formeaza conexiuni chimice cu magneziul care impiedica organismul sa-l asimileze. Insa in prezenta proteinelor si a zaharului din lapte (lactoza), creste absorbtia magneziului din alimente.
Magneziu – simptome de deficit
Simptomele tipice care semnaleaza o lipsa de magneziu in organism sunt spasmele musculare (de exemplu gambele, picioarele), tremurul pleoapelor, tremurul mainilor, oboseala constanta, migrena, dificultatea de a adormi, lipsa de concentrare.
Suplimentarea cu magneziu – cum sa alegi produsul potrivit?
Desi magneziul este prezent in multe produse alimentare, biodisponibilitatea acestuia nu depaseste 40%. Prin urmare, in cazul unei cereri crescute pentru acest element, poate fi necesara suplimentarea.
Pe piata sunt multe preparate cu magneziu si este greu de ales pe cel mai bun. Producatorii folosesc trucuri de marketing, oferind magneziu pentru stres, crampe, oboseala, pentru femei, barbati, copii etc. Intre timp, cel mai important lucru este forma magneziului dintr-un anumit preparat. Deci trebuie citita compozitia suplimentelor. Urmatorii compusi de magneziu sunt cel mai bine absorbiti de organism:
- citrat;
- lactat;
- clorura;
- chelat.
Suplimentul de magneziu ar trebui sa contina si vitamina B6, care creste biodisponibilitatea elementului cu aproximativ 30%. De amintit, totusi, ca nu orice oboseala inseamna o deficienta de magneziu. Inainte de a lua un supliment, oamenii trebuie sa se asigure ca au nevoie de el.
Un exces de magneziu poate contribui la afectarea conducerii neuromusculare, care se manifesta prin paralizia muschilor scheletici si a muschiului inimii. Din acest motiv, in special femeile insarcinate si care alapteaza, ar trebui sa consulte un medic cu privire la necesitatea suplimentarii cu magneziu.