In cazul in care functiile organismului individului nu prezinta boli de nici un tip, organismul fiind unul sanatos, insulina este secretizata in permanenta, de cele mai multe ori secretandu-se in cantitati mai mari dupa ce s-a luat masa, contribuind la scaderea nivelului glucozei din sange. Glucagonul este un alt hormon secretat in organismul uman ca si raspuns natural, acesta avand rolul principal de a ajuta la deteriorarea glicogenului care se gaseste in ficat cu scopul de a echilibra glicemia din sange.
Un alt lucru mai mult decat important este acela ca procesul de evacuare a insulinei se realizeaza in doua etape:
-
Faza initiala
In aceasta prima etapa rezerva de insulina din organism, dar si alimentatia pe care o are individul, influenteaza insulina.
2. Faza secundara
In a doua etapa, in procesul de evacuare a insulinei timpul de desfasurare a acestei actiuni este mult mai mare, mai ales datorita faptului ca insulina are nevoie de o anumita perioada de timp, de la caz la caz, pentru sintetizare, procesare si secretare, cu atat mai mult in cazul in care nivelul glicemiei din sangele unui individ depaseste valorile normale.
Este foarte important sa se cunoasca care este procesul de evacuare a insulinei in corpul uman si care sunt cele doua faze de eliminare a ei. Faza secundara este mult mai importanta pentru persoanele care sunt la un anumit regim alimentar care nu este respectat in totalitate sau pentru cei care au o greutate prea mare, organismul acestora putand sa fie rezistent la insulina, iar aceasta sa nu mai poata sa isi exercite aceiasi functie asupra celulelor din corp, respectiv, respectiv, acestea sa nu se mai poata hrani prin intermediul glucozei care se gaseste in sange si, implicit, ajungandu-se la instalarea diabetului in organism prin cresterea glicemiei din sange.
In cele mai multe cazuri, se recomanda pacientilor care sufera diabet sa isi administreze in organism insulina artificiala deoarece cea naturala nu actioneaza suficient:
-
Tipul de insulina de la ora mesei, denumita si insulina bolus. Acest tip de insulina este recomandat de catre medici in principal pentru ca are proprietatea de a controla nivelul glicemiei din sange, dupa ce individul a luat masa.
-
Insulina de fond sau bazala, care este administrata pacientilor, indiferent daca este zi sau noapte, cu scopul de echilibrare a nevoilor pe care le are organismul.