Oamenii trebuie sa fie constienti de importanta unui detartraj anual, o astfel de interventie fiind esentiala pentru sanatatea dintilor. Tartrul este de fapt o ingrosarea si o intarire a placii dentare, formata in principal din bacterii, dar si din proteine salivare, zaharuri si acizi, care se acumuleaza pe dinti.
Tartrul se formeaza cel mai adesea pe incisivii inferiori, dar si pe ceilalți dinti in cazul unei igiene orale deficitara. Apare mai mult sau mai putin rapid in functie de individ, in functie de cantitatea si calitatea salivei (variatia pH-ului) produsa. Saliva ajuta la eliminarea particulelor alimentare si a bacteriilor din gura.
Informatii utile referitoare la importanta unui detartraj
-
cariile
-
gingivita – inflamatia si sangerarea gingiilor.
-
Parodontita – distrugerea ligamentelor si a oaselor care sustin dintii, ducand adesea la pierderea dintilor.
-
respiratie urat mirositoare (halitoza).
-
abcese si dureri de dinți.
Eventual, gingivita netratata poate creste riscul:
-
bolilor respiratorii – bacteriile din placa pot migra de la gura la plamani si pot provoca infectii sau pot agrava o stare pulmonara existenta.
-
de nastere prematura sau o greutate mica a copilului la nastere. Bacteriile din gura in cazul gingivitei sau a parodontitelor ar putea contamina placenta sau lichidul amniotic.
Persoanele cu diabet sunt mai vulnerabile la aparitia cariilor si a bolile gingivale. La randul lor, aceste boli pot face ca diabetul sa fie mult mai dificil de controlat din cauza unei prezente sporite a bacteriilor transmise de sange, ceea ce duce la cresterea nivelului de zahar din sange.
Timp de aproape un secol, numeroase studii au aratat ca persoanele cu boala parodontala prezinta un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi arterioscleroza si accidentele vasculare cerebrale. Bacteriile implicate s-ar putea raspandi prin circulatie si ar putea provoca un disconfort cardiac. Cu toate acestea, cercetarile din ultimii 20 de ani au aratat ca legatura directa dintre aceste doua tipuri de boli este destul de controversata.
Cu toate acestea, nu exista dovezi clare ca infectiile dentare duc sau cresc riscul de boli cardiovasculare. Desi tratarea infectiilor cauzate de depunerile de tartru reduce semnele inflamatiei in organism si imbunatateste sanatatea generala, nu scade riscul aparitiei problemelor cardiace. Avand in vedere incidenta foarte mare a acestor boli, sunt necesare studii suplimentare pentru a elucida posibila legatura a acestora.