Recent, tot mai multi oameni devin vegani pentru a aduce beneficii sanatatii sau din principii morale. Posibilitatea ca un prieten „vegetarian” sa vina in vizita creste, asa ca fiecare persoana ar trebui sa stie ce poate contine un meniu vegan potrivit.
Veganismul este o forma de vegetarianism, dar cu reguli mai stricte. Meniul vegan ofera nutrientii necesari organismului, eliminand riscul multor boli, inclusiv probleme cu colesterolul ridicat.
In plus, veganismul este folosit ca forma de dieta controlata, cu ajutorul careia o persoana isi mentine forma. Nu in ultimul rand, oamenii devin vegani din motive etice legate de protectia animalelor impotriva exploatarii si utilizarea lor ca sursa de hrana.
- Ce este interzis pentru un meniu vegan?
Deoarece veganii sunt vegetarieni mai stricti, lista alimentelor care sunt interzise din meniul lor zilnic este mai lunga. Cand vine vorba de bucatarie, veganii exclud din meniu alimentele obtinute prin rafinarea produselor de origine animala sau care contin componente animale (cum ar fi gelatina).
Toate alimentele de origine animala sunt interzise: oua, iaurt, branza, cascaval, unt, carne, peste, miere. Daca un fel de mancare contine oricare dintre produsele enumerate, acesta nu poate fi consumat.
- Ce poate include un meniu vegan?
Majoritatea oamenilor cred ca eliminarea tuturor produselor de origine animala restrange semnificativ gama de optiuni cu mancaruri adecvate pentru vegani. Adevarul este ca bucataria vegana este la fel de bogata ca cea a omnivorilor sau vegetarienilor.
Meniul vegan poate include tot felul de cereale, soia si produse din soia, seminte (lucerna, floarea soarelui, grau, linte), nuci, diverse leguminoase, ciuperci, masline, condimente si o varietate de fructe (poate uscate) si legume. Grasimile permise sunt ulei de floarea-soarelui, porumb, susan sau palmier, ulei de in si ulei de masline.
In plus, bucataria vegana a avut grija sa gaseasca inlocuitori adecvati pentru unele dintre produsele care sunt prezente in bucataria vegetarienilor sau omnivorilor. De exemplu, in loc de lapte traditional se poate folosi lapte de soia. Branza de origine animala a fost inlocuita cu tofu (branza de soia).
In deserturile care includ miere, un substitut pentru produsul apicol sunt gemurile. Siropul de artar este, de asemenea, un indulcitor obisnuit. Pentru tentatiile dulci, in locul gelatinei se foloseste agar-agar ( numit si geloza).