Paste si naut, paste si fasole, supe de leguminoase – toate acestea sunt retete tipice de iarna care cu siguranta nu te fac sa te gandesti la vara. Cu toate acestea, leguminoasele, care de foarte multe ori in imaginarul colectiv sunt asociate cu o dieta de iarna, sunt foarte bune de savurat si vara, atunci cand se pregatesc mancaruri reci pentru a le lua la birou sau servi acasa. Pe scurt, indiferent de anotimp, leguminoasele ar trebui consumate de cel putin doua ori pe saptamana, deoarece ofera organismului o serie de beneficii.
Haideti sa le descoperim impreuna trecand in revista retete de vara gustoase si colorate pe care sa le facem cu mazare, naut, linte, fasole, fasole boabe etc.
Aperitive de vara si salate de legume
Un pranz care se respecta incepe intotdeauna cu un antreu bun. Exista o multime de antreuri care pot fi facute cu leguminoase. Unul dintre cele mai gustoase este hummusul, care poate fi preparat cu aproape orice leguma: cea mai clasica este nautul, dar puteti incerca si fasolea cu menta sau fasolea cu ardei. Poate fi servit cu paine nedospita, crutoane sau pita (paine arabeasca), impreuna cu legume crude. De asemenea, este excelent servit cu o farfurie de cereale integrale.
Cei carora le plac salatele, pe de alta parte, pot combina legumele cu proteinele din leguminoase. Cateva exemple? Salata clasica de vara de legume (cu diverse tipuri de leguminoase combinate cu rosii si ceapa), sau fasole, ton si ceapa rosie sau naut, valeriana, rucola si castraveti. Pentru a o face cu adevarat un fel de mancare unic, puteti combina cerealele, ca in cazul salatei de bulgur cu naut si avocado, sau orez, naut si dovlecei.
Unii oameni, indiferent de anotimp, nu pot renunta la paste. Si ce fel de mancare mai prietenoasa decat o mancare buna de paste exista? Din fericire, vara exista variante estivale proaspete si gustoase de paste cu legume: de la paste cu fasole, facute cu fasole borlotti proaspata si busuioc, la paste reci cu sunca si mazare.