Zaharul in timpul sarcinii poate provoca reale probleme de sanatate atat gravidei cat si fatului. In plus, aceste complicatii pot creste riscul de a dezvolta viitoare boli. Sfaturile nutritionale sunt adesea puternic recomandate pentru a imbunatati dieta femeilor in timpul sarcinii si, astfel, pentru a preveni posibilele complicatii viitoare.
Sarcina este un moment al multor schimbari. Corpul se pregateste sa primeasca o noua viata si aceasta include transformari in tot corpul.
Ce se intampla in timpul sarcinii?
Sarcina este o etapa de o importanta vitala in timpul careia au loc diferite procese de crestere, adaptare metabolica si pregatire pentru viata ectopica.
Este o perioada care implica modificari ale concentratiei de glucoza si lipide plasmatice ale mamei, precum si revolta in concentratia hormonala la fel ca si in cazul insulinei. Gradele de rezistenta la acest hormon variaza, de asemenea, in randul femeilor. Aceasta situatie apare pentru a asigura glucoza in creierul mamei si al fatului. De asemenea, ajuta la directionarea glucozei catre glanda mamara si reduce utilizarea acesteia de catre alte organe.
Daca reglarea glucozei nu este corecta din punct de vedere fiziologic in timpul sarcinii, aceasta poate duce la modificari care afecteaza grav fatul in curs de dezvoltare, de cele mai multe ori. In plus, poate predispune copilul sa dezvolte diabet zaharat.
Dieta bogata in zahar si diabetul in timpul sarcinii
In plus fata de ceea ce tocmai s-a mentionat, o viitoare mama care are o dieta bogata in zahar va agrava si mai mult situatia. Prin urmare, acest lucru poate duce la ceea ce se numeste diabet gestational, care incepe sau este diagnosticat pentru prima data in timpul sarcinii. Este de obicei o afectiune tranzitorie in care femeia gravida este incapabila sau devine rezistenta la producerea de insulina suficienta. Acest lucru genereaza un nivel ridicat de glucoza in sange.
Diabetul gestational: care sunt consecintele?
Femeile gravide cu aceasta tulburare prezinta un risc crescut de complicatii si anume:
- Tulburari hipertensive;
- Boli asociate cu diabetul;
- Nastere prin cezariana.
Pe de alta parte, mai multe studii arata ca 50% dintre femeile cu diabet gestational au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 in urmatorii 10 ani.